$ardon
[Kezdőlap][Kapcsolat][Én][Miért pont $ardon?]

Megszokásból élünk, meggyõzõdés nélkül hiszünk.

Tisztán emlékszem még azokra téli estékre, melyeket gyermek ésszel méltatlankodva fogadtunk. Nem fért a fejünkbe miért van már délután öt órakor sötét, mintha a természet sem akart volna mást, csak gyorsan aludni és ébredni, hogy egy nappal megint közelebb kerüljünk a tavaszhoz. Volt azért valami varázs ezekben az estékben...


Édesanyám szinte minden alkalommal előhúzott egy-egy ütött kopott bakelit lemezt, azt hiszem nagyapánk féltve őrzött gyűjteményéből, majd kíváncsi várakozással ültük körbe TESLA lemezjátszónkat. Nagyon sok érdekes zenét hallgattunk, alkalmanként csak illendőségből, másszor pedig kifejezett élvezettel.

Ma este YouTube-ot böngésztem, zenéket hallgattam és az emlékeim legeldugottabb rejtekéből előkerült egy felirat, amit egy olyan ütött kopott bakelitlemezen láttam: Simon and Garfunkel

Gyorsan rákerestem és nagyon örültem neki, hogy sorba megvan az összes dal, amire emlékszem! Végighallgattam a Boxer-t, a Scarborough Fair-t, a Bridge Over Troubled Water-t, és hoppá! Ekkor jöttem rá, hogy ez a gondolat már előző nap is kikívánkozott belőlem, mikor két kedves ismerőssel Szabó Bélával és Juhász Attilával dolgozunk a „jövőnkön" (nagyon remélem Béla, hogy emlékszel rá, mikor úgy este kilenc óra magasságában arról a bizonyos hídról beszéltünk a gyártó és végfelhasználó felett, amire Attila mondta, hogy ível majd valami felett. Én meg a piszkos vizet feszegettem, még segíteni is akartál a dirty water-rel, de nem az lett végül, hanem zavaros: Bridge Over Troubled Water)!

Szóval ezeket a zeneszámokat mazsoláztam, mikor végre megtaláltam a kedvencemet: Sound Of Silence.

Hallgassátok meg és olvassátok el a kommenteket, nekem ez az egyik kedvencem így az eljövendő választások kapcsán:

"Paul Simon seeks to convey a message of how ignorance taints the minds of so many people. "Silence" refers to submission. He reveals how people so foolishly follow rulers without actually knowing a ruler's true intentions and background. "People hearing without listening" reveals a people's willingness to take heed to the commands spoken by a leader without fully realizing the consequences of this obedience."

"Paul Simon egy üzenetet akar közvetíteni, hogy a tudatlanság sok ember elméjét megfertőzi. A csend az alázatosságra utal. Megmutatja, hogy az emberek mennyire nevetségesen követnek szabályokat anélkül, hogy valójában ismernék a szabályt alkotó céljait és hátterét. Az „Emberek hallanak anélkül, hogy hallgatnának" arra utal, hogy az emberek hajlandóak vezetők parancsait követni anélkül, hogy teljes tudatában lennének engedelmességük következményeinek."

Végezetül már csak egy gondolat, amihez hasonló olvasható a kommentek között:

Nem gondoltam, volna, hogy ez a szám és ez a dalszöveg ennyi év távlatában ennyire aktuális és életszerű lesz, meglehet, erősebb és életszerűbb mint Édesanyámnak volt akkor, 1987-ben.

Hozzászólások

Sándor írta ekkor: 2010-02-09 21:41:15

A kommenteke olvasásához katt a videón a Youtube feliratra vagy ide: http://www.youtube.com/watch?v=eZGWQauQOAQ

Üdv, $

 
Papp Zoltán írta ekkor: 2010-02-10 14:47:49

Gratulálok Sanyi! Nagyon klassz életképek, olvasmányos bejegyzés! Csak így tovább!

 
Pálházi Éva írta ekkor: 2010-02-10 18:58:12

Örömmel látom, hogy az én grafomániám sikeresen fertőz tovább a családban. A televízió nélküli csendes téli esték, a kártyázás, társasozás, csomagoló paíron autopálya rajzolás sok beszélgetéssel és zenehallgatással egybekötve a legtökéletesebb családegyesítő elfoglaltság volt. Akkor és ott kezdtük el építeni, amit mára mi öten elértünk.

 

Szólj hozzá Te is!

Név:
E-mail (nem fog látszani):
Hozzászólásod:
AntiSPAM kód: